Klimatická snídaně byla zařazena do výuky Masarykovy ZŠ v rámci Týdne zdraví a je určena žákům VIII. tříd. Prostor pro snídani a potraviny ke konzumaci si připravují žáci společně s lektory.
Na úvod seznámili lektoři žáky se základními pojmy: co je klima, klimatická změna, jaký je rozdíl mezi klimatem a počasím, co je skleníkový efekt. Zařazen byl do programu výukový dokument Místo růstu trocha půstu. Potraviny, které jsou součástí Klimatické snídaně, jsou vybírány podle čtyř kategorií: způsobu pěstování (chovu), sezónnosti, způsobu balení a původu. Cílem příkladu běžné snídaně je, aby si žáci uvědomili souvislost mezi osobní spotřebou potravin a globální změnou klimatu a zjistili, jak se na ochraně klimatu mohou sami podílet.
Výukový program Klimatická snídaně vznikl v roce 2006 v Centru pro ochranu životního prostředí a rozvoj (KATE) v Německu. V roce 2015 byl program převzat a upraven pro potřeby českých škol.